Home Медиите за нас

Реализиран библиотекар в с. Арчар, област Видин

Арчар е оживено село с население от 2 400 жители. Разположено е на брега на река Дунав в най-слабо развития северозападен регион на България, на 25 км от областния център гр. Видин. 400-те деца на Арчар имат на разположение детска градина и две училища. Поминъкът е свързан със селското стопанство и риболова.
 
Обществената библиотека в с. Арчар се помещава в местния културен дом – едно от над 3 000-те читалища в цяла България. Библиотеката е уютна и топла. Ремонтирана е със средства на читалището, тъй като освен държавна субсидия, читалището получава рента от собствени земеделски земи и наем от помещения, предоставени на кабелната телевизия в селото.
 

 

Негово Високопреосвещенство видинският владика Дометиан освети празничен курбан в село Арчар

С празничен концерт и курбан бе отбелязан днес празника на Свети пророк Илия в село Арчар, каза за радио “Фокус”- Видин кметът на селото Емил Георгиев. Курбанът за здраве е бил осветен от Негово Високопреосвещенство видинският владика Дометиан. "Курбанът, който правим в селото в чест на Свети Илия е традиционен за нас, радваме се че Видинският владика Дометиан ни удостои с честта да бъде сред нашите гости", допълни арчарският кмет. На площада на селото е организиран и празничен концерт с фолклорни танцови състави и певчески групи. Арчар е едно от най-големите села в област Видин – 2400 души живеят в населеното място. В неговото землище се намира и архитектурния резерват Рациария.

Линк към оригиналната статия

 

200 са ромите от Арчар емигрирали в Италия, Гърция, Испания и Франция

с.Арчар. 200 роми от Арчар са емигрирали в Италия, Гърция, Испания и Франция. Това каза за радио “Фокус”- Видин Емил Георгиев, кмет на видинското село Арчар. Над 2500 са жителите на селото, по население това е най-голямото село във Видинска област, два пъти по-голямо от общинския център Димово, обясни Емил Георгиев. Повечето от жителите на селото са в Гърция, други работят в Испания и Италия предимно в селското стопанство,а една част и в строителството.

 

Реставрират част от римския град Рациария край село Арчар, община Димово

Проект за превръщането на римския град Рациария край село Арчар в туристическа дестинация разработва Община Димово. Чрез проекта ще бъдат възстановени части от римския град.Главната римска порта и една от наблюдателниците ще бъдат възстановени в действителните им размери.

 

Нови варвари и хуни рушат Рациария

“Потомци, вий напразно ще се ровите”

Историческа справка

Римският град Рациария възниква в началото на I в. от н.е. като военен център на мястото на по-старо мизийско поселение. Името си получава вероятно от император Веспасиан (69 - 79 г.),

 
Още статии...
Авторизация
Кой е тук?
В момента има 4 посетителя в сайта
Полезни връзки: